31. lokakuuta 2011

Ensimmäisen viikon tuntemuksistani

Johdanto

Torikokous jatkuu nyt kolmatta viikkoa. Julkaisen nyt tunnelmiani ensimmäiseltä viikolta. Ennen torikokouksen alkamista eräässä kaveriporukassani kuulin, että kyseinen tapahtuma on suunniteltu Turun torille ja muuallekin Suomeen. Olin kiinnostunut, mutta suoraan sanoen näköjään turhan kyyninen tapahtuman menestystä kohtaan. Tuona lauantaina olin ilman muuta menossa torille uteliaana ihmisenä, mutta mielessäni välkkyi aatos noin seitsemästä ihmisestä, jotka hetken aikaa hyppelevät lämpimikseen torin kulmalla ja sitten muutaman päänpyörityksen jälkeen lähtevät pois. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun tuona ajankohtana sittenkin avoimella puhujakorokkeella riitti kolmeksi tunniksi puhujia. Vielä yllättyneempi olin, kun sunnuntaina saavuin paikalle, ja sain todeta, että puolijoukkueteltassa majoittunutta ydinryhmää oli yhä paikalla. Järjestäjille on yhä, lähestyvän talven kylmyydestä huolimatta, nostettava hattua ja paljastettava pää viimalle.



Seuraavan yön olin itsekin tuossa puolijoukkueteltassa. Alla olevan kirjoituksen kirjoitin kyseisellä viikolla.


Ekan viikon tunnelmista

Kun antiikin Ateenassa kokoonnuttiin torille keskustelemaan siitä, mitä yhteisille asioille voitaisiin tehdä, se oli itsestäänselvä osa siellä harjoitettua demokratiaa. Kun Turussa vuonna 2011 pienehkö joukko yrittää elvyttää samankaltaista toimintaa, se nimetään joissakin tiedotusvälineissä heti mielenosoitukseksi. Virallisen lakiterminkin mukaanhan kyseessä on yleinen kokous.

Oikeus mielipiteensä ilmaisemiseen tietysti sinänsä kuuluu perusoikeuksiimme suomalaisessakin demokratiassa, ainakin toistaiseksi. Näillä "mielenosoitus" -nimityksillä kuitenkin marginalisoidaan tätä toimintaa, ja luodaan helposti mielikuva turhautuneiden vihaisesta huutelusta, jonka ei mielletä missään nimessä kuuluvan olennaisena osana harjoittamaamme demokratiaan. Meillehän demokratia tuppaa olemaan sitä, että äänestämme kerran neljässä vuodessa eduskuntavaaleissa, kahdesti kuudessa vuodessa presidentinvaaleissa ja kunnallisvaaleissa jos satumme muistamaan emmekä ole äänestyspäivänä krapulassa. Kaikki muu toiminta on ennemmin vaara demokratiallemme, vaikka demokratia tarkoittaa kansanvaltaa. Turun torilla ainakin minun mielestäni tärkein esiin noussut kysymys olikin: "mitä minä voisin tehdä?". Näin ollen lauantaina kun torilla seisoin, en mieltänyt toimintaani mielen osoittamiseksi, vaan osallistumiseksi torikokoukseen, tai torilla tavataan tempaukseen.

Kannatan kyllä myös mielenosoituksia, sellaisissa tapauksissa kun vastustetaan tai puolustetaan jotakin yhtä riittävän konkreettista ja selkeää asiaa. Torikokouksessa ei aivan näin ollut, vaan mikrofoni oli avoinna kaikille kehitettäville asioille maan ja taivaan välillä ja kaikille ihmisille, jotka niistä halusivat tulla puhumaan. Globaalien esikuviensa tapaan myös suomalainen "Torilla tavataan" -tempaus on epämämääräisesti nimetty, ja se vaikuttaa mielipiteisiin ko. toiminnasta kansan keskuudessa. Tapahtumalle jos antaa nimen "mielenosoitus oikean demokratian puolesta", sen vielä jotenkuten pystyn hyväksymään positiivisen lähestymistapansa vuoksi. Mutta jos tapahtumaa ryhdytään nimittämään "mielenosoitukseksi rahaeliitin valtaa vastaan" tai vielä paremmin "mielenosoitukseksi kapitalismia vastaan", se kuulostaa minustakin siltä, että joukko laiskanpulskeita vihaisia nuoria haluaa mölistä ulos pahaa oloaan ja kiukutella lattialla kierien kunnes joku epämääräinen taho suo heille paremmat oltavat.

Tästä ei kuitenkaan ollut kyse, eikä torilla aktiivisena oleva joukko halua vain itselleen helppoa elämää. Valtamedian nykyisen kaltaisella muutaman rivin uutisoinnilla tapahtuma saa helposti reaktioita: "mitä he vastustavat, menisivät töihin!" Teltassa yhden yön viettäneenä todistin kuitenkin, että osa lähti aamulla teltasta töihin ja osa opiskelemaan. On jokseenkin kummallista olettaa, että jos ihminen vaivautuu pykäämään yöpaikkansa katukivetyksen päälle, hän olisi erityisen laiska. Kuitenkin, jos itse olisin ollut vailla parempaa tietoa ja minua olisi kutsuttu mielenosoitukseen kapitalismia vastaan, en olisi mennyt.

Tommi Koskinen
Kokoontumisvapautensa käyttäjä

29. lokakuuta 2011

Huono ihminen

Oltiin aikeissa ruveta tekemään pian ruokaa, kun telttaan livahti muuan nuori mieshenkilö ja päätti tyhjentää vaahtosammuttimen koko sisällön telttaan. En heti oikein ymmärtänyt miksi tyyppi juoksi teltasta pihalle ja torin halki tuulen lailla kohti bar Rennon kulmaa kunnes huomasimme, että teltasta näytti tulevan savua. Savu paljastuikin vaahtosammuttimen sisällöksi ja sitä olikin kaikki teltassa ollut tavara täynnä. Eräs ryhmämme jäsenistä näki mielestänsä maton kytevän teltassa, mutta puhdistaessa teltan tavaroita ei matoista palojälkiä ainakaan näkynyt. Jos teltassa jokin olisi palanutkin ei sanaa sanomatta pois juokseminen varmastikkaan puhu vierailijan vilpittömyydestä.

Teltassa tihutyön aikaan ollut pieni koira ei varmankaan ollut myöskään kovin iloinen tapahtumasta. Väittäisin eläinrääkkäyksen puitteet täyttyvän. Koiralla ei kuitenkaan mitään järkytystä suurempaa hätää näyttänyt jälkikäteen olevan. En kuitenkaan kiitä teltassamme vieraillutta henkilöä, vaikka saimmekin tilaisuden harjoittaa mainiota ryhmätyötä paikkojen kuntoon laittamiseksi.

28. lokakuuta 2011

Vaikeuksien kautta voittoon

Turun torikokous täyttää kaksi viikkoa. Tänä aikana on tullut perustettua asema Turun torille Wiklundin ja Börsin kulmalle. Ensin nousi yksi puolijoukkoeteltta jota seurasi  toinen hieman korkeampi, mutta tilaltaan hieman ahtaampi teltta. Sitten tuo toinen teltta piti siirtää paloturvallisuusyistä. Myöhemmin Turun kaupunki vaati telttojen poistamista virka-apupyynnön kera, mikä johti poliisin ilmaantumiseen paikalle pitämään huolta vaatimusten täyttymisestä. Sitten siirryttiin torilla olleeseen esiintymislavaan suojaan ja kun sekin samana päivänä vietiin pois jäi ratkaisuksi muutama pressu ja puistonpenkki. Koska jostain syystä teltta ei muka ollut tilapäinen suoja, siirryttiin penkki-pressu-majasta sitten maahan kiinnittämättömän, hieman tilavamman katoksen suojaan.

Olemme hankkineet sähköliittymän torilta, joten sähkönsaannin pitäisi olla taattu. Turun kaupungin kanssa on tullut neuvoteltua asiasta ja sen jälkeen nousi puolijoukkueteltta taas pystyyn. Poliisi kävi myös toteamassa, että kaikki on ok.






25. lokakuuta 2011

Turun Torikokouksen ensimmäinen konsensuslausuma

Joukko kansalaisia pitää yleistä kokousta Turun kauppatorilla aidon demokratian, yhteistoiminnan sekä yksilön vaikutusmahdollisuuksien kehittämiseksi. Tarkoituksena on luoda itseään korjaava, kehittyvä ja elävä kansanliike. Torikokous alkoi lauantaina 15.10.2011. Kokous sai alkunsa kansainvälisen Aitoa demokratiaa, nyt! -liikkeen solidaarisuuspyynnöstä. Liike on poliittisesti sitoutumaton, ja se ajaa kaikkien maailman ihmisten yhdenvertaisia oikeuksia, avointa julkista keskustelua sekä aidon demokratian käyttöönottamista mahdollisimman laajasti. Tällä hetkellä lainsäädännöstä ja politiikasta vastaavat riittävän demokraattisen kontrollin ulottumattomissa olevat tahot.

Aitoa demokratiaa, nyt! -liikkeen tukimielenosoituksia on järjestetty yli tuhannessa kaupungissa ympäri maailman. Suurimmissa kaupungeissa, kuten New Yorkissa ja Madridissa, osanottajien lukumäärä on kymmenissä tuhansissa, jopa sadoissa tuhansissa. Vaikka liike on aktiivisena Suomessa vasta melko uusi ilmiö, on se toiminut esimerkiksi Espanjassa jo toukokuusta. Turun torikokouksen jatkumisen johdosta muun muassa Helsingissä on noussut vastaavia asioita ajava torikokous.

Taloudellista ja poliittista valtaa edustavat tahot toimivat usein huomioimatta lainkaan tavallisten ihmisten etuja. Toimintaa ohjaa lyhytnäköinen voitontavoittelu kestävän ja hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamisen sijaan. Liikettä tarvitaan kehittämään toimivia keinoja, joilla kaikki voivat osallistua paremman huomisen rakentamiseen. Lopullisena tarkoituksena on kaikkien ihmisten etu asemasta riippumatta.

Yksi ajankohtainen esimerkki nykyisen poliittis-taloudellisen järjestelmän riittämättömyydestä on jatkuvasti pahentuvat finanssikriisit ja järjestelmiemme kyvyttömyys ratkaista niitä kansalaisia tyydyttävällä tavalla.

Poliitikkojen tapaan mekään emme voi ratkaista toisten ongelmia heidän puolestaan. Nähdäksemme yhteiset ongelmat pitää ratkaista yhdessä saavuttaaksemme kaikille soveltuvan ratkaisun: muutos lähtee itsestäsi. Me voimme vain tukea toisiamme tullaksemme muutokseksi, jonka haluamme nähdä maailmassa. Suurimmatkin joukot muodostuvat yksilöistä. Yksin pystymme vain vähään, mutta yhdessä mihin tahansa.

Hyvin erilaisista taustoista, ideologioista sekä näkemyksistä huolimatta mekin olemme onnistuneet jo yli viikon verran ylläpitämään julkista kokousta Kauppatorilla - toistemme ruokkimisen, virkavallan kanssa neuvottelun ja kansalaisten hädän kuuntelemisen lomassa.

Turun torikokous on prosessi. Tarvitsemme jokaisen yhteisestä tulevaisuudestamme kiinnostuneen ihmisen kehittämään toimintatapojamme ja päämääriämme. Toivomme myös avointa yhteistyötä rakentavassa hengessä kaikkien järjestöjen, liikkeiden ja ideologioiden edustajien kanssa.

Aloita siis sinäkin aiempaa vahvempi verkostoituminen lähipiirissäsi ja hämmästy miten paljon jo pienen piirin yhteistyöllä voi saada aikaan.

Turussa 25.10.2011

Turun Torikokous

Facebook: ”Torikokous, Turku” ja ”Torikokous, Suomi”

Twitter: #torikokous

Internet: http://torillatavataan.wordpress.com/

PS. Elävä liike luo elävää tekstiä. Siten tämäkin konsensuslausuma on oman aikansa ilmentymä. Jos huomaat kirjoituksessa puutteita, korjattavaa tai poistettavaa niin kerro se meille! Ja tule myös itse mukaan luomaan entistä parempaa konsensusta.

Saa kopioida, levittää, parannella ja parodioida.

18. lokakuuta 2011

Yksi Turun torikokoustajien manifesti

Maailmassa vallitsee riittoisuus

Meillä on täysin samanlainen tarve kokea mielihyvää, hyväksyntää ja rakkautta kuin suurimmalla osalla muistakin ihmisistä. Olemme torilla kodittomien puolesta, nälkäisten puolesta, yksinäisten vanhusten puolesta ja myös stressaantuneiden johtajien puolesta.­­­­ Kaikilla pitää olla oikeus yhteisöllisyyteen, inhimilliseen elämään ja aito mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Maailmassa vallitsee riittoisuus. Resurssit riittävät täyttämään koko ihmiskunnan kaikki hyvään elämään tarvittavat tarpeet, mutta eivät kaikkia halujamme.

Ihmiskunnan ongelmat ovat myös suomalaisten ongelmia - ja toisinpäin. Meidän ei kannata enää kuvitella Suomen olevan irrallaan muusta maailmasta. Globaalissa maailmassa on vaikea eristäytyä eikä se ole pitkällä tähtäimellä edes järkevää.

Halumme ylittävät tarpeemme

Päällisin puolin Suomessa on kaikki hyvin. Jatkuva eriarvoistuminen ja ilmapiirin kylmentyminen näyttää johtavan kuitenkin siihen, ettemme enää välitä lähimmäisistämme tai aina edes itsestämme.

Haluamme olla muistuttamassa, ettemme halua emmekä voi jatkaa tällä tavalla. Nykyinen tilanne on paikoitellen hyvä, mutta toisaalta katastrofaalinen. Luonnon normaalit toiminnot ovat romahtamassa. Miljardi ihmistä näkee nälkää, vaikka ruokaa tuotetaan reilusti yli kaikkien tarpeen. Etsimme itsetuhoisesti onnea materiasta, vaikka hyvä elämä vaatii ainoastaan ruokaa, vettä, lämpöä, turvaa, terveitä ihmissuhteita ja mahdollisuuden toteuttaa itseään. Tämä ei ole vain meidän mielipiteemme - lukuisat tieteelliset tutkimukset tukevat näkemystämme.

Jos päättäjämme ajaisivat poikkeuksetta koko kansan etua, maailmamme ei olisi tässä tilassa. Meilläkään ei silloin olisi tarvetta vaatia muutosta Turun kauppatorilla. Emme odota, että maailma muuttuu heti. Muutos rakentuu pienistä teoista. Älä siis ikinä luule, ettei sinun tekosi vaikuttaisi maailmaan!

Jonkin on muututtava - yhteiskunnan on muututtava - meidän on muututtava.

Näytä, että välität: etsi tietoa, kerro ystävälle, tule mukaan!

Turussa 17.10.2011 Juha, Jukka ja Erkka

Facebook:Torikokous, Turku” ja ”Torikokous, Suomi”
Twitter: #torikokous

17. lokakuuta 2011

Torilla tavataan: Turun tiedoksianto

Turun Kauppatorin asuttaminen 15.10. sai alkunsa, kun Espanjassa järjestettyjen torivaltausten osanottajat pyysivät solidaarisuutta koko muulta maailmalta. Pyyntöön on vastattu noin tuhannesta eri kaupungista.

Koko Euroopan ja läntisen maailman kansat ovat tällä hetkellä yksityisten pankkien lypsylehmiä. Huomattava määrä veroeuroja suunnataan yksityisten pankkien kassaan, kun pankit perivät lainoiltaan kohtuuttomia korkoja. Pankkien rahoittaminen veronmaksajien rahoilla on loputtava ja näiden maailman suurimpien varkaiden kuuluu ottaa vastuu omista teoistaan. Poliitikot ovat liian kytköksissä bisnesmaailmaan, jotta he pystyisivät tekemään päätöksiä, joita Suomi ja muu Eurooppa tällä hetkellä tarvitsisi.

Euroopan kansat vaativat nykymuotoisen Euroopan unionin liittovaltiokehityksen lakkauttamista. EU toimii oligarkisesti, eli sitä johtaa pieni eliitti ja sen kaikkein vaikutusvaltaisimpia henkilöitä (mm. Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja (“EU:n presidentti”) Herman Van Rompuy ja Euroopan unionin ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja (“EU:n ulkoministeri”) Catherine Ashton) ei ole valittu demokraattisilla vaaleilla. Kyseessä on korporatistinen harvainvallan kehitys, jossa kansanvallan merkitys on marginalisoitu.

Lahjoittamamme "Kreikka-paketti" pelastaa vain moraalikadosta kärsiviä pankkeja, jotka jatkavat paketin saatuaan samaa toimintaansa joka puolella Eurooppaa. Kreikan kansaa ei tule syyttää, vaan Kreikan poliitikkojen niin sanottua heikkoa talousosaamista. Kreikan kansan palveluja yksityistetään kohtuuttomasti ja perusturvaa heikennetään. Kreikassa tällä hetkellä jo viranomaisetkin osoittavat mieltään hallitusta vastaan ja Kreikkaan on jouduttu kutsumaan ulkomaista apua väkijoukkojen hajottamiseen. Kreikka on sisällissodan partaalla. Haluammeko rahoittaa Kreikan sisällissodan?

Tämä kehitys voisi levitä Espanjan kautta myös Suomeen, mikäli annamme pankkien jatkaa edesvastuutonta toimintaansa. Espanjassa viime maaliskuussa suuret väkijoukot asettuivat toreille asumaan ja osoittivat, miten vahva kansanrintama voi olla, kun se toimii yhdessä. Suomea lypsetään kuten muita EU-valtioita ja myös meidän on näytettävä, kuka tässä maassa määrää.

Yhteistyö vaatii pieniä yksittäisiä tekoja ja esimerkkiä, ja näistä syntyy yhtenäinen vahva voima. Tule mukaan ja ole osa esimerkkiä, jota muut suomalaiset voivat noudattaa. Olkaamme yhteinen rintama ja kanava, joka antaa vastauksen sille "mitä minä voisin tehdä?" Puhaltakaamme yhdessä maailman pankkien korttitalot nurin. Palautetaan rahan hallintaoikeus kansalle, jolloin holtittomat pankit eivät pääse paisuttelemaan hötörahan avulla kuplia, joiden tuhot tullaan aina lopulta perimään veronmaksajilta.

Onnistumme omalla valuutalla, jonka liikkeellelaskentaoikeus on Suomen valtiolla ja siten kansalla. Tällöin Suomen ei tarvitsisi lisätä valtion velkaa, josta jo nyt maksamme verorahoilla pelkkää vuosittaiskorkoa 2 miljardia euroa.

Valtio on kansaa varten, eikä kansa valtiota varten. Näyttäkäämme, että me päätämme. Jo nyt suurin osa suomalaisista haluaisi lopettaa tämän lahjoittelun rosvopankeille, mutta ihmisiltä puuttuu kanava tuoda kantansa esiin. Kun yhdistymme, saamme voimaa ja näkyvyyttä. Nyt jo YLE ja Turun Sanomat ovat huomioineet aloitteemme. Täten vaatimuksiimme on vastattava ja Suomen on lopetettava oman itsemääräämisoikeuden rajoittaminen ja verovarojen lahjoittaminen kyseenalaisille tahoille.

Olkaamme yksi niistä maista, jotka tulevat olemaan etulinjassa, kun muutos parempaan tapahtuu. Pankkiirit ovat yksin, me olemme yhdessä, globaalisti!

Tiedoksianto luotiin Torilla tavataan -tapahtuman aikana yhteisen keskustelun pohjalta 16.10. puolijoukkueteltassa.