19. joulukuuta 2011

Vastauksia julkisuudessa olleisiin kysymyksiin ja muuta


Toistaiseksi paras tapa vaikuttaa ja saattaa asioita julkisen keskustelun piiriin aiheista, joista halutaan vaieta on juuri tämä tapa, jota olemme toteuttamassa. Se on suorin tapa, jolla ihan tavalliset kansalaiset voidaan sisällyttää keskusteluun ja jonka avulla hekin voivat pysyä perillä asioista.

On esitetty kysymys, eivätkö pultsaritkin voisi pistää jonnekkin teltan pystyyn ja julkisen kokouksen verukkeella majailla siellä. Mukaan tuli alussa muutama ns. pultsaria. Aluksi joidenkin huonoa käyttäytymistä annettiin jonkin verran anteeksi. Meillä on ollut velvollisuus katsoa, ettei torikokouksesta ole häiriötä. Parannusta ei tapahtunut, joten jouduimme kertomaan heille etteivät ole enää tervetulleita osallistumaan. Vastaus kysymykseen on siis periaatteessa kyllä, mutta omalla toiminnallaan saavat varmasti hyvin pian täyttymään kriteerit toiminnan lopettamiselle. Näitä ovat mm. ympäristöhaitta ja yleisen turvallisuuden vaarantaminen.

Ihmisillä on se tunne, että emme voi paeta järjestelmän ulkopuolelle. Se johtaa järjestelmän puolustelemiseen, oli se kuinka epäoikeudenmukainen, huono tai korruptoitunut. Mitä vähemmän ihmiset tuntevat voivansa hallita omaa elämäänsä, sitä enemmän he turvautuvat toimimattomankin järjestelmän rippeisiin kuin haaksirikkoiset.

Ihmiset on kasvatettu pienestä pitäen katsomaan kuuliasesti auktoriteetteja ylöspäin ja he itsekin ovat osallistuneet uskottelemaan itsellensä, että hallitsijat osaavat jotakin maagista. Politiikassa käytetään tarkoituksella kapulakieltä, joka ei ihan oikeasti joskus tarkoita yhtään mitään. Taas kansalainen tuntee itsensä pieneksi ja valtaa pitävän viisaaksi. Ei ole sattumaa, että suomalaisetkin on kesytetty rauhallisiksi kotieläimiksi.

Lukiessani näitä kommentteja olen kovin pettynyt kanssaihmisten valistuksen tasoon:  "menisivät hipit töihin", "majailevat irtolaiset", "autiosaarelle joutaisivat", "menisivät jonnekkin korpeen" jne. Hetken aikaa myönnän olevani helpottunut siitä, ettei näiden kommenttien esittäjillä ole mitään faktoihin ja järkeen perustuvaa väittämää, mikä millään tasolla kyseenalaistaisi asiaamme. Sitten huomaan taas, että on monia, jotka eivät vain yksinkertaisesti ymmärrä mistä on kysymys. Vika on koulutusjärjestemässä, joka ei edes pyri siihen, että kansalaiset oppisivat ajattelemaan objektiivisesti.

Silloin, kun jokin on erilaista ja vierasta oman maailmankatsomuksen näkökulmasta tietämätön ihminen reagoi hyökäten. Asiaa, jota ei ymmärretä pidetään uhkana omalle maailmanjärjestykselle. Tällaisia ihmisiä, jotka eivät osallistu julkiseen elämään, kuten demokraattiseen kaupungin hallitsemiseen on jokaisessa yhteiskuntaluokassa. Näille ihmisille sanon: nyt menette vähän itseenne ja mietitte hetken, ennen kuin sanotte mitä sylki suuhun tuo. Se, ettei tykkää jonkun mielipiteestä, aatteesta, ihonväristä, asemasta yhteiskunnassa, kansalaisuudesta, työllistymisasteesta jne, ei todellakaan ole peruste kommentoinnille. Se on ainoastaan osoitus omasta ymmärtämättömyydestä. Minusta on järkyttävää, että  vielä on ihmisiä, joita kauhistuttaa enemmän katsoa kuva homoseksuaaleista suutelemassa, kuin katsoa nälkään kuollen etiopialaisen lapsen kuvaa. Minusta on myös järkyttävää, että julkisessa keskustelussa kehdataan ääneen julistaa perättömiä asioita tosina ilman lähdekritiikin häiventäkään ja niinkin ala-arvoiseen sävyyn.

Minua hirvittää lisäksi se, että ihmisillä on se harhakäsitys, ettei millekkään voi mitään. Tämän vuoksi yhteiskunnalle haitallisia lakeja voidaan laatia. Tämän vuoksi kuvitellaan, ettei yhteiskuntaa voida muuttaa ilman, että oltaisiin kaaoksessa tai anarkiassa. Tämän vuoksi kuvitellaan, että valtion tekemä konkurssi tarkoittaa käytännössä kuolemaa.

Me olemme kehittämässä huomista. Tarpeeksi hyvät ideat eivät kuole koskaan. Huonojakin ideoita kovalla markkinoinnilla saadaan kannatettua hetken aikaa. Lopulta kuitenkin parhaat ratkaisut voittavat. Siksi olemme epämiellyttävästi sijoittuneet sinne ihmisten keskuuteen keskustelemaan ihmisten kanssa.

1 kommentti: